hrvatski jezikClear Cookie - decide language by browser settings

Pokazatelji kvalitete dagnji iz uzgoja: studija na primjeru uzgajališta u Limskom zaljevu

Hamer, Bojan; Grozić, Kristina; Privileggio, Luca; Balković, Ivan; Hamer, Korana; Janči, Tibor; Maurić Maljković, Maja; Jaklin, Andrej; Pavičić-Hamer, Dijana (2025) Pokazatelji kvalitete dagnji iz uzgoja: studija na primjeru uzgajališta u Limskom zaljevu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 27 (1). pp. 34-46. ISSN 1332-0025

[img] PDF - Published Version - article
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Indeks kondicije je važan pokazatelj fiziološkog i zdravstvenog stanja te kvalitete školjkaša. Ujednačeno uzorkovanje i adekvatna metodologija analize indeksa kondicije dagnji (Mytilus galloprovincialis) ključni su temelj za dugoročno praćenje što omogućava vrednovanje proizvoda, lokacija i proizvodnih zona te usporedbu s drugim područjima, regionalno i šire. S obzirom na rastuću potrebu isticanja i definiranja kvalitete lokalno uzgojenih dagnji, provedena je studija sezonskog praćenja indeksa kondicije (2008. – 2024.) i određivanje nutritivnog sastava (svibanj 2023.) dagnji u uzgajalištu školjkaša u Limskom zaljevu – zona Navi. U tu svrhu određena je kvaliteta dagnji pomoću indeksa kondicije računatog na temelju odnosa osušenog mesa na masu ljuštura (CI), udjela mokrog (MYw), prokuhanog mesa (MYc) i ljuštura (SI) u ukupnoj masi dagnje, kao i osnovni kemijski sastav mesa dagnje (bjelančevine, masti, ugljikohidrati, pepeo i voda). Prilikom uzorkovanja dagnji izmjereni su osnovni hidrografski parametri (temperatura i salinitet) mora na uzgojnom području. Utvrđeno je sezonsko kolebanje indeksa kondicije (CI) 8,60% – 18,28%, udjela svježeg mokrog mesa (MYw) 16,54% – 29,30%, prokuhanog mesa (MYc) 14,92% – 23,32% i udjela ljušture (SI) 30,17% – 39,69% uz prosječne godišnje vrijednosti (CI 10,96 ± 1,91; MYw 23,82 ± 2,91; MYc 19,06 ± 2,33 i SI 37,03 ± 2,87). Analiza svježeg mesa dagnji pokazala je sljedeći nutritivni sastav: 9,37 ± 0,45% bjelančevina, 2,54 ± 0,43% ugljikohidrata, 1,04 ±. 0,22% masti, 2,58 ± 0,13% pepela i 83,05 ± 1,52% vode. Godišnje srednje vrijednosti računatih indeksa te analiziranih nutritivnih komponenti ukazuju na zadovoljavajuću kvalitetu "Limske dagnje" koja je usporediva i slična vrijednostima dagnji uzgojenih na drugim uzgojnim područjima Jadranskog i Sredozemnog mora.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Mytilus galloprovincialis; akvakultura; uzgoj školjkaša; kvaliteta dagnji; indeks kondicije; nutritivni sastav; Limski zaljev; "Limska dagnja"
Subjects: NATURAL SCIENCES > Interdisciplinary Natural Sciences
Divisions: Center for Marine Research
Depositing User: Ana Zečević
Date Deposited: 29 Apr 2025 09:24
URI: http://fulir.irb.hr/id/eprint/9777

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font
Accessibility