hrvatski jezikClear Cookie - decide language by browser settings

Kol'ki im je... h-index? - bibliometrijske usluge u knjižnicama

Macan, Bojan (2013) Kol'ki im je... h-index? - bibliometrijske usluge u knjižnicama. In: Špac, Vesna; Avakumović, Nada; Krajina, Tamara; Martek, Alisa; Tominac, Andreja; Tomljanović, Senka, (eds.) 13. dani specijalnih i visokoškolskih knjižnica - Knjižnice: kamo i kako dalje? : zbornik radova. Zagreb, Hrvatsko knjižničarsko društvo, p. 26 .

[img]
Preview
PDF - Published Version - presentation
Download (342kB) | Preview
[img]
Preview
PDF - other
Download (321kB) | Preview
[img]
Preview
PDF - other
Download (305kB) | Preview
[img]
Preview
PDF - other
Download (317kB) | Preview

Abstract

Bibliometrija u posljednje vrijeme dobiva sve važniju ulogu u znanstvenoj zajednici. Razni se metrički pokazatelji na velika vrata uvode kao kriteriji za napredovanja u znanstvena zvanja, izbore na radna mjesta, dobivanje nagrada, za generiranje raznih lista 'najboljih' fakulteta/sveučilišta/instituta, znanstvenika, projekata i sl., a vrlo često na uštrb kvalitetnog recenzijskog postupka. Često se dešava da se metrički pokazatelji interpretiraju na pogrešan način te se koriste u svrhe za koje nisu niti namijenjeni, što predstavlja potencijalno velik problem za znanost općenito. Knjižnice i informacijski stručnjaci koji u njima rade imaju tradiciju prikupljanja, organiziranja i vrednovanja znanstvenih informacija, no u novonastaloj se situaciji iznova moraju nametnuti kao stručnjaci, i to ovog puta za područje bibliometrije. Knjižnice moraju svojim korisnicima ponuditi nove usluge, ali i edukacijom proaktivno djelovati prema njima. Svrha ove radionice je dati knjižničarima osnovni poticaj i znanja potrebna za pokretanje usluge izdavanja potvrda o citiranosti i indeksiranosti znanstvenih radova u pojedinim bazama podataka te potvrda o metričkim pokazateljima o časopisima u kojima su znanstveni radovi objavljeni. Na radionici će polaznici biti upoznati s karakteristikama, funkcionalnostima i specifičnostima odabranih relevantnih baza podataka: Current Contents (CC), Web of Science (WoS), Scopus i Journal Citation Reports (JCR). Polaznicima će također biti prezentiran prijedlog potvrda o indeksiranosti i citiranosti znanstvenih radova u pojedinim bazama podataka, kao i prijedlog potvrde o metričkim pokazateljima časopisa, koje će kasnije moći primijeniti u praksi u vlastitim knjižnicama. Na radionici će biti demonstrirana i strategija pretraživanja pojedinih baza podataka kojom se dolazi do podataka potrebnih za popunjavanje predloženih potvrda. Poseban osvrt bit će dan na faktor odjeka časopisa (eng. Journal Impact Factor, JIF/IF), metodologiju njegova izračuna te razumijevanje konteksta u kojem se taj metrički pokazatelj o časopisima mora koristiti i interpretirati. Bit će objašnjeni i pojmovi kao što su JCR predmetna područja, medijan IF-a predmetnog područja, kvartili unutar pojedinih predmetnih područja i dr. te kako doći do tih podataka.

Item Type: Conference or workshop item published in conference proceedings (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: bibliometrijske usluge; metrički pokazatelji; h-index; faktor odjeka; Impact Factor; Web of Science; Scopus; kvartili faktora odjeka
Subjects: SOCIAL SCIENCES > Information and Communication Sciences
SOCIAL SCIENCES > Information and Communication Sciences > Library Science
Divisions: Centre for scientific information
Depositing User: Bojan Macan
Date Deposited: 21 May 2013 16:24
URI: http://fulir.irb.hr/id/eprint/549

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font
Accessibility