hrvatski jezikClear Cookie - decide language by browser settings

Populacijska dinamika i genetička struktura ribljih nametnika kukaša (Acanthocephala) kao pokazatelj stabilnosti vodenog ekosustava

Vardić Smrzlić, Irena Populacijska dinamika i genetička struktura ribljih nametnika kukaša (Acanthocephala) kao pokazatelj stabilnosti vodenog ekosustava. In: Znanstveni susreti 3. vrste (7 July 2011 - 8 July 2011) Zagreb, Hrvatska. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF - Published Version - poster
Download (14MB) | Preview

Abstract

Nametništvo je najučestaliji oblik života u carstvu životinja i važan je dio globalne bioraznolikosti. Nametnici riba značajni su biološki indikatori migracijskih puteva riba, trofičkih i filogenetičkih međuodnosa, kao i zagađenja i eutrofikacije. Stoga su sveobuhvatne analize lokalno specifičnih nametnika riba i njihovih zajednica od iznimnog značaja u proučavanju stanja vodenog ekosustava te se uključuju u programe monitoringa i upravljanja vodenim resursima. U posljednje vrijeme se kao indikatori različitih učinaka na okoliš upotrebljavaju endoparaziti riba. U tu skupinu pripada i koljeno kukaša (Acanthocephala), slabo istraženih crijevnih nametnika riba, koji uzrokuju bolesti crijeva – akantocefaloze. U Hrvatskoj, osim sporadičnog zamjećivanja kukaša, do sada nije izvršeno njihovo sistematsko istraživanje u slatkovodnim ribama. Cilj istraživanja bio je odrediti rasprostranjenost i populacijsku dinamiku kukaša u rijekama: Krki, Savi, Sutli i Kupi, te kroz određivanje unutarpopulacijskih i međupopulacijskih razlika utvrditi njihovu bioraznolikost te posredno i stabilnost vodenog ekosustava u kojem žive. Morfološkim analizama i upotrebom genetičkih markera identificirane su vrste: Dentitruncus truttae, Pomphorhynchus laevis, Pomphorhynchus tereticollis, Acanthocephalus anguillae, dok je na osnovi filogenetskih analiza hipotetski determinirana i vrsta Pomphorhynchus bosniacus u rijeci Savi. U određivanju genetske varijabilnosti podjedinica I citokrom oksidaze c (COI) se pokazala najučinkovitijom, dok su regije ITS i 18S rRNA bile znatno očuvanije. Otkrivena je prisutnost pseudogena gena COI u vrsti P. laevis, a za vrstu D. truttae su po prvi put određeni filogenetski odnosi sa srodnim vrstama. Rasprostranjenost nađenih kukaša karakterizirana je stabilnošću s manjim sezonskim razlikama, ali je ovisila o vrstama riba (domadarima) te njihovim trofičkim međuodnosima s račićima (međudomadarima).

Item Type: Unpublished conference/workshop items or lecture materials
Uncontrolled Keywords: Acanthocephala; nametnici; akantocefaloza
Subjects: NATURAL SCIENCES > Interdisciplinary Natural Sciences > Marine Science
NATURAL SCIENCES > Interdisciplinary Natural Sciences > Environmental Science
Divisions: Division for Marine and Enviromental Research
Depositing User: Irena Vardić Smrzlić
Date Deposited: 25 Sep 2012 11:29
URI: http://fulir.irb.hr/id/eprint/360

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font
Accessibility