hrvatski jezikClear Cookie - decide language by browser settings

Molekularna podloga psihijatrijskih poremećaja

Nikolac, Matea; Nedić, Gordana; Mustapić, Maja Molekularna podloga psihijatrijskih poremećaja. In: Znanstveni susreti 3. vrste (7 July 2011 - 8 July 2011) Zagreb, Hrvatska. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF - Published Version - poster
Download (1MB) | Preview

Abstract

Sindrom ovisnosti o alkoholu je skup fenomena gdje konzumiranje alkohola za pojedinca predstavlja prioritet u odnosu na ostala ponašanja. Dopaminergički sustav ima važnu ulogu u mehanizmima nagrade u mozgu te tako i kod razvoja ovisnosti. U osnovi alkoholizma genetika ima udio 40-60%. U genu dopaminskog receptora D4 pronađen je polimorfizam s varijabilnim brojem uzastopnih ponavljanja. Najčešće su varijante sa 4 i 7 ponavljanja. Polimorfizam može utjecati na vezanje dopamina na receptor, vezu sa sekundarnim glasnikom te na prijenos signala. Poremećaj pažnje s hiperativnošću (ADHD) je multifaktorijalan i izrazito nasljedan razvojni poremećaj ponašanja koji se javlja kod 3-7% djece školskog uzrasta. Istraživanja provedena na posvojenoj djeci i blizancima pokazale su da je ADHD izrazito nasljedan neuropsihijatrijski poremećaj (76%). Dopaminergička teorija o razvoju ADHD-a temelji se na mnogim farmakološkim i mozgovnim slikovnim studijama te životinjskim modelima. Aktivnost katehol-O-metiltransferaze regulirana je funkcionalnim polimorfizmom Val158/108Met, kojeg karakterizira zamjena aminokiseline valin s aminokiselinom metionin. Ovaj polimorfizam smatra se jednim od rizičnih faktora za razvoj ADHD-a. Alzheimerova bolest je neurodegenerativna bolest koja se javlja u starijoj dobi. Nastanak bolesti je posljedica interakcije gentičkih čimbenika i okoline. Poznati su neki rizični čimbenici u nastanku bolesti, no sam mehanizam nastanka je nepoznat. Nekoliko teorija pokušava objasniti taj mehanizam od kojih je jedna, teorija moždane upale. Osim promjena koje nastaju upalnim procesima dolazi i do promjena u neurotransmisiji. Važno je rasvjetliti mehanizme interakcije medijatora upale i neurotransmiterskih sustava u mozgu, jer npr. noradrenalinski sustav pokazuje mogući kompenzacijski učinak, a mogao bi biti pod kontrolom medijatora upale.

Item Type: Unpublished conference/workshop items or lecture materials
Uncontrolled Keywords: molecular basis of psychiatric disorders; alcoholism; attention deficit disorder with hyperactivity; Alzheimer's disease
Subjects: BIOMEDICINE AND HEALTHCARE > Basic Medical Sciences > Neuroscience
Divisions: Division of Molecular Medicine
Depositing User: Matea Nikolac Perković
Date Deposited: 18 Sep 2012 09:14
URI: http://fulir.irb.hr/id/eprint/294

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font
Accessibility