hrvatski jezikClear Cookie - decide language by browser settings

Kolika je opasnost od amnezijskog trovanja za vrijeme cvjetanja dijatomeja iz roda Pseudo-nitzschia u sjevernom Jadranu?

Marić, Daniela; Godrijan, Jelena Kolika je opasnost od amnezijskog trovanja za vrijeme cvjetanja dijatomeja iz roda Pseudo-nitzschia u sjevernom Jadranu?. In: Znanstveni susreti 3. vrste (7 July 2011 - 8 July 2011) Zagreb, Hrvatska. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF - Published Version - poster
Download (1MB) | Preview

Abstract

Pseudo-nitzschia je rod dijatomeja od globalnog značenja, a pronađen je gotovo u svim morskim i estuarijskim ekosustavima. Trenutno su poznate 32 vrste ovog roda, a 12 vrsta ima mogućnost sinteze domoične kiseline. Domoična kiselina je neurotoksin koji se akumulira u školjkašima-filtratornim organizmima, a pronađena je i u tkivima životinja viših trofičkih razina kao što su morski sisavci i ptice. Trovanje domoičnom kiselinom naziva se amnezijsko trovanje školjkašima (Amnesic Shellfish Poisoning- ASP). Neurotoksično djelovanje u ljudi pojavljuje se u obliku glavobolje, smetenosti i gubitka pamćenja. Zbog pretjeranog podražaja neurona trajno se oštećuju neuroni u hipotalamusu i amigdalnom području. Iako je poznato da rod Pseudo-nitzschia dominira među ostalim planktonskim dijatomejama sjevernog Jadrana, stvarni sastav vrsta i njihova sukcesija još uvijek nisu u potpunosti poznate. Određivanje prostorne i vremenske dinamike ovih potencijalno toksičnih dijatomeja bitno je za razumijevanje njihove uloge u globalnom ciklusu ugljika, kao i u sintezi domoične kiseline u sjevernom Jadranu. Određene su ekološke i taksonomske značajke vrsta te korelacije s ostalim okolišnim parametrima. Pseudo-nitzschia je prisutna u sjevernom Jadranu tijekom čitave godine, a često dostiže visoku brojnost (1.2·106 stanica po litri). Najzastupljenije su potancijalno toksične vrste: P.calliantha, P. pungens i P. pseudodellicatissima. Budući da su nedavna istraživanja potvrdila postojanje domoične kiseline u sjevernom Jadranu postavlja se pitanje: u kolikoj smo opasnosti za vrijeme cvjetanja ovog roda?

Item Type: Unpublished conference/workshop items or lecture materials
Uncontrolled Keywords: amnezijsko trovanje; morski ekosustav; domoična kiselina; Pseudo-nitzschia
Subjects: NATURAL SCIENCES > Interdisciplinary Natural Sciences > Marine Science
Divisions: Center for Marine Research
Depositing User: Daniela Marić Pfannkuchen
Date Deposited: 14 Sep 2012 13:49
URI: http://fulir.irb.hr/id/eprint/278

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font
Accessibility