hrvatski jezikClear Cookie - decide language by browser settings

Razvoj biomarkera kod mediteranske dagnje Mytilus galloprovincialis za procjenu antropogenog utjecaja na morski ekosustav

Baričević, Ana; Durmiši, Emina; Korlević, Marino; Treursić, Barbara Razvoj biomarkera kod mediteranske dagnje Mytilus galloprovincialis za procjenu antropogenog utjecaja na morski ekosustav. In: Znanstveni susreti 3. vrste (7 July 2011 - 8 July 2011) Zagreb, Hrvatska. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF - Published Version - poster
Download (853kB) | Preview

Abstract

Prisutnost zagađivala u moru kod organizama izaziva promjene na molekularnoj i staničnoj razini te se u takvim stresnim uvjetima inducira ekspresija i aktivnost gena kao što su feritin i p53. Feritin je multifunkcionalni protein koji djeluje i kao antioksidacijski enzim, tj. pohranom željeza u Fe3+ obliku onemogućava njegovo katalitičko djelovanje u Fentonovoj reakciji stvaranja radikala. Feritin je zbog svoje važnosti sveprisutan od arheobakterija, eubakterija, biljka do životinja. Identičnost sljedova feritinskog gena pojedinih organizama je svega 15 %, no trodimenzionalna struktura proteina strogo je konzervirana. Varijabilni nukleotidni slijed konzerviran je na mjestima važnim za funkciju enzima: ferooksidazni centar kao i IRE element. Geni p53 obitelji imaju ključnu ulogu u kontroli staničnog ciklusa i održavanju genetske stabilnosti. Obitelj čine tri gena: p53, p63 i p73; koji međusobno dijele veliku strukturnu sličnost. Sva tri člana obitelji p53 sadrže dva područja karakteristična za transkripcijske faktore; transaktivacijsko i DNA-vezno područje, ali i očuvano oligomerizacijsko područje. Složenim regulacijskim mehanizmima svaki od gena ove obitelji daje i brojne izoforme proteina s različitim funkcijama. P63 smatra se ishodišnim genom ove obitelji. Opis i analiza sekvenci gena p53 obitelji i feritinskog gena te bolje poznavanje njihove ekspresije kod mediteranske dagnje Mytilus galloprovincialis prvi su koraci u razvoju i primjeni ovih gena kao korisnih biomarkera za procjenu antropogenog utjecaja na morski ekosustav.

Item Type: Unpublished conference/workshop items or lecture materials
Uncontrolled Keywords: sea ecosystem; Mediterranean mussel
Subjects: NATURAL SCIENCES > Interdisciplinary Natural Sciences > Marine Science
Divisions: Center for Marine Research
Depositing User: Ana Baričević
Date Deposited: 14 Sep 2012 13:28
URI: http://fulir.irb.hr/id/eprint/277

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font
Accessibility