hrvatski jezikClear Cookie - decide language by browser settings

Ispitivanje svojstava površinski aktivnih tvari i njihovih međudjelovanja

Mihelj, Tea Ispitivanje svojstava površinski aktivnih tvari i njihovih međudjelovanja. In: Znanstveni susreti 3. vrste (7 July 2011 - 8 July 2011) Zagreb, Hrvatska. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF - Published Version - poster
Download (1MB) | Preview

Abstract

Površinski aktivne tvari (PAT), kao sastavni dio mnogih komercijalnih proizvoda i tehnoloških postupaka, jedna su od najraširenijih grupa tvari koje opterećuju okoliš a obzirom na njihov visoki udio u raznim proizvodima i tehnologijama, kontinuiranost i količinu uporabe u svijetu, potrebno im je posvetiti posebnu pažnju s aspekta zaštite okoliša. Istraživana su fizikalno-kemijska svojstva ishodnih otopina dodecilamonijevog klorida (DACl) i natrijevog dodecilbenzensulfonata (NaDBS), otopina katanionskih smjesa, te svojstva katanionske krutine (DA-DBS) dobivene miješanjem ekvimolnih udjela komponenata. Ispitan je precipitacijski dijagram u širokim koncentracijskim područjima mjerenjem električne provodnosti, površinske napetosti, zeta potencijala, veličine vezikula, vizualnim pregledom i mikroskopijom. Termička svojstva DA-DBS, određena su diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC), termičkom mikroskopijom, te metodom rentgenske difrakcije na raznim temperaturama. Rezultati stanja u otopinama ukazuju na činjenicu da svojstva samoasociranja i samoorganiziranja smjesa ispitivanih PAT u više strukture, od miješanih micela, preko tekućih kristala do precipitata, zavise o koncentraciji, temperaturi i vremenu starenja sustava, a općenito o ravnoteži hidrofilno-hidrofobnih svojstava komponenti. Izrazito niske vrijednosti promjena entalpije i entropije katanionske krutine DA-DBS ustanovljene DSC analizom, karakteristične su za tipične prijelaze smektičke faze u izotropnu i obratno. Osim pri sobnoj temperaturi, spoj je u širokom temperaturnom intervalu okarakteriziran kao enantiotropni smektički tekući kristal, s difrakcijskim maksimumima u omjeru: 1 : 1/2 : 1/3 : 1/4 : 1/5. Ujedno, utvrđeno je da je DA-DBS amfotrop, budući da pokazuje i liotropna i termotropna svojstva.

Item Type: Unpublished conference/workshop items or lecture materials
Uncontrolled Keywords: površinski aktivne tvari; tehnološki postupak; DACl; NaDBS; DA-DBS; liotropna svojstva; termotropna svojstv
Subjects: NATURAL SCIENCES > Chemistry > Physical Chemistry
Divisions: Division of Physical Chemistry
Depositing User: Tea Mihelj
Date Deposited: 21 Sep 2012 11:28
URI: http://fulir.irb.hr/id/eprint/333

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font
Accessibility