Jerković, Igor Monoterpeni kao kemijski markeri različitih vrsta meda. In: Kolokvij Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog kemijskog društva (14 April 2016 - 14 April 2016) Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska. (Unpublished)
|
PDF
- Published Version
- presentation
Download (1MB) | Preview |
Abstract
Monoterpeni su identificirani u medu kao: a) spojevi koji potječu iz biljaka (fitokemikalije) u njihovom izvornom obliku; b) produkti pčelinje transformacije izvornih spojeva meda, c) produkti termičkog tretmana i/ili produženog skladištenja. Njihova rasprostranjenost i moguće korelacije (transformacije terpena, osobito nastanak derivata linaloola) se istražuju s obzirom na kemijski sastav biljke/nektara/mednog mjehura i uvjeta u košnici (npr. toplina i kiseli uvjeti koji mogu dovesti do oksidacijske degradacije). Nastanak artefakata u medu (osobito produkata Maillardovih reakcija i Streckerovih degradacije) može značajno utjecati na izvorni sastav meda. Među monoterpenima, hotrienol je posebno nestabilan te može biti produkt (artefakt) termičkog tretmana ili produženog skladištenja meda. Terpeni do C15 su pronađeni kao glavni spojevi mnogih tipičnih eteričnih ulja, ali med iste biljne vrste pokazuje samo djelomičnu sličnost u sastavu odgovarajućeg eteričnog ulja. Među monoterpenima, nespecifični kemijski biomarkeri dominiraju u medu (npr. linalool, izomeri linalool oksida ili izomeri alkohola/aldehida jorgovana). Samo je nekoliko specifičnih biomarkera pronađeno (npr. izomeri anhidrolinalool oksida).
Item Type: | Unpublished conference/workshop items or lecture materials |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Monoterpeni; fitokemikalije; Maillardove reakcije; Streckerove degradacije; artefakti; hotrienol; linalool; izomeri linalool oksida; izomeri alkohola; aldehid jorgovana |
Subjects: | NATURAL SCIENCES NATURAL SCIENCES > Chemistry |
Divisions: | UNSPECIFIED |
Depositing User: | Kristina Ciglar |
Date Deposited: | 14 Apr 2016 14:53 |
URI: | http://fulir.irb.hr/id/eprint/2730 |
Actions (login required)
View Item |